Over Rose

English
Rose-Anne Scherpenzeel is een jonge kunstenares geboren op 2 mei 1980 te Amsterdam.
Ze is opgegroeid met de kunstwerken van haar vader Peter Scherpenzeel; een wereldwijd erkend glaskunstenaar in Tiffany lampen. Het is dan ook in zijn atelier waar ze al op jonge leeftijd in contact kwam met kunst, glas en ambacht. Na afronding van het Modelyceum en de Music Management opleiding is ze in de leer gegaan bij haar vader waar ze zich de Tiffany-techniek eigen heeft gemaakt. Al snel bleek Rose een eigen visie en werkwijze te hebben en de traditionele Tiffany-ambacht kwam  iets op de achtergrond. De mallen en het soldeer maakten plaats voor een nieuw, blank canvas. Patronen van lamp-designs werden omgezet in realistisch romantische afbeeldingen en sinds 2009 is het Atelier Rose Scherpenzeel dan ook een feit.

Waar vele kunstenaars fotograferen, tekenen of beeldhouwen is de benadering en materiaalkeuze van Rose uniek. Het bijzondere glas dat zij gebruikt wordt in Amerika en China handgemaakt volgens eeuwenoude tradities. Rose laat zich bij haar ontwerpen inspireren door hun prachtige kleuren, reliëfs en lichteffecten. Met slechts simpele richtlijnen van het beeld in gedachte creëert ze een schilderij van glas.
Zoals te zien is het bewerken en verwerken van de verschillende soorten glas fundamenteel voor het uiteindelijke resultaat.

De bijzondere glasmozaïeken van Rose Scherpenzeel kenmerken zich als klassiek met schilderachtige voorstellingen van flora, fauna en de incidentele uit het leven gegrepen plaatjes zoals bijvoorbeeld ‘Waslijn‘.